Burlöv bygger utmärkt undervisning 2025 – 4 mars

4 mars
Sankt Gertrud
Östergatan 7B

En intern utbildningsdag för UKF i Burlövs kommun

Det finns kunskap, engagemang och utvecklingskraft i vår kommun tillräckligt för att fylla konferenser med innehåll för flera veckor. Tisdagen den 4:e mars vigs därför helhjärtat åt att få ta del av våra kollegors erfarenhet, tankar och undervisningshandlingar. Detta år gör vi det tillsammans från förskola hela vägen upp till vuxenutbildningen!

Under fem tillfällen får du välja mellan flera föreläsningar. Passa på att fylla på dina reflektioner kring din egen undervisning genom att lyssna på kollegor som undervisar barn eller elever som har andra åldrar än vad du gör Vi har alla samma mål; att skapa förutsättningar för lärande.


Körschema


Under lunchen kommer vi dela upp oss i två paralella aktiviteter. Lunch och rektorspanel i Carolinahallen.
När du inte äter infinner du dig alltså för att lyssna på våra rektorer som modereras av förvaltningschef Mats Jönsson. Se nedan


Lunchpass 1
11.30-12.15 Lunch
12.15-12.30 Förflyttning/Paus
12.30-13.15 Rektorspanel Carolinahallen

Förskolor: Torngatan, Svanetorp, Virvelhuset, Dalslund, Harakärr
Skolor: Komvux, Dalslund 7-9, Humlan, Svanetorp och Södervång
Övriga: Elevhälsa, Språkporten, Kvalité och utveckling


Lunchpass 2
11.30-12.15 Rektorspanel Carolinahallen
12.15-12.30 Förflyttning/Paus
12.30-13.15 Lunch

Förskolor: Grönebo, Havren , Svenshög, Östragården, Dungen
Skolor: IM, Dalslund 4-6, Dalslund F-3, Svenshög, Tågarp, Vårbo


LADDA NER HELA ÖVERSIKTEN SOM PDF HÄR


Se alla pass nedan

Klicka på tiderna nedan för att se passen för respektive tid • Efter salnamnet står ingångsnummer • Kartan över ingångarna finner du HÄR eller längst ner på sidan.


KL 8.30
Carolinahallen 7D
FSK, F-9, IM, VUX

Ett annorlunda tänkande

Föreläsningen ger grundläggande kunskap om de neuropsykiatriska funktionsnedsättningarna Autism och ADHD. Målet är att vi tillsammans utvecklar vår förståelse och vårt bemötande så att konsekvenserna av funktionsnedsättningen kan bli så små som möjligt i vardagen för våra elever.. 

Albin Tingsvall


KL 8.30
Catharinasalen 7H
F-9, IM, Vux

Lärande i små steg:
Så lyfter strategiska pauser dina elevers kunskaper

Upptäck hur du med enkla, strategiska avbrott i undervisningen kan förstärka elevernas inlärning och ge dem verktyg att lyckas – oavsett om det handlar om matte, SO, NO eller andra ämnen. En föreläsning för dig som vill skapa hållbart lärande och bättre fokus i klassrummet! 

Rasmus Dalquist


KL 8.30
Salmsonsalen 7F
F-3

Hur kan jag arbeta med VR i svenskundervisningen genom hela lågstadiet?

Många lärare är intresserade av att arbeta med VR i sin undervisning, men det är inte alltid lätt att veta var eller hur man ska börja. Detta passet är ett inspirationspass förankrat i forskning och erfarenhet kring hur lärare kan arbeta med VR som pedagogiskt verktyg i svenskundervisningen. 

Nelli Holm


KL 8.30
STUDION 7F
Alla

Barnets/elevens aktörskap genom läsning

Att planera för undervisningstillfällen där barnets/elevens aktörskap stärks genom läsning, med utgångspunkt i en samspelande undervisningsdefinition. 

Jenny Olsson Mohammad-Ali


KL 8.30
MUSIKHALLEN 7F
FSK. Fritidshem, F-3

Drama för alla

Pedagogiskt drama som verktyg för inkludering. Detta har varit ledorden för vårt arbete tillsammans med barngruppen där syftet har varit att alla barn ska ges möjligheten att utveckla sina sociala och känslomässiga färdigheter oavsett sina förutsättningar. Genom dramalekar har barnens egna aktörskap fått ta plats med fokus på att uppleva, utforska och uttrycka. 

Karolina Jaros &
Iwona Kowalkowska


KL 8.30
Faxe 7G
FSK

Lekfull digitalisering i förskolan, skapa och utforska Makey Makey

I denna föreläsning och workshop utforskar vi vikten av digitalisering i förskolan och hur pedagoger kan använda digitala verktyg på ett sätt som stärker barnens kreativitet, problemlösning och samarbete.Vi presenterar konkreta exempel på hur digitala verktyg, såsom Makey makey, kan användas för att stimulera barns lärande. Fokus ligger på Makey Makey – ett interaktivt och experimentellt verktyg som låter barn omvandla vardagsföremål till musikinstrument eller spelkontroller. Under workshopen får deltagarna testa Makey Makey praktiskt och diskutera hur det kan integreras i undervisningen för att främja digital kompetens och kreativt skapande 

Här kan du ladda ner föreläsningens bildspel som pdf

Jamila Tarin &
Annie Kristoffersson


KL 8.30
Bertha Bager 7G
Vux

Språkutvecklande arbete för SvA – elever i yrkesutbildning på Vux – från det konkreta till det abstrakta

Hur kan man arbeta med glappet mellan elevernas språkliga nivå och nivån i gymnasiekurserna i yrkesutbildningar inom vuxenutbildning? I ett tvålärarskap har vi på vår arbetsplats försökt utveckla metoder och förhållningssätt där eleverna utvecklar både ämneskunskaper, abstrakt ämnesspråk och svenska parallellt. Detta gör vi genom att ta avstamp i det konkreta och elevernas egna erfarenheter. Vi ger exempel från vår undervisning! 

Karola Eriksson


KL 8.30
CLARA bager 7G
4-9, IM

Från förvirring till förståelse

En föreläsning och workshop som handlar om hur vi jobbar med läsning av faktatexter och bearbetning av begreppen i NO på olika sätt för att eleverna ska förstå och kunna använda dem i sitt sammanhang. Vi jobbar mycket med elevaktiva arbetssätt för att få eleverna uthålliga att jobba med begreppen utan att tröttna. Ni kommer att få testa en del av dessa aktiviteter i vår workshop. 

Här kan du ladda ner föreläsningens bildspel som pdf

Annika Matson &
Matilda Larsson




KL 9.30
Carolinahallen 7D
Alla

Att se bilden(s potential i undervisning)

Trots att vi lever i ett flöde av bilder visar studier att elever har svårt att förstå bilder i läromedel och att de inte använder dem som resurser i sitt lärande. I mitt avhandlingsarbete upptäckte jag tillsammans med lärare på Dalslundskolan 4-6 metoder som får elever att börja samtala om bilder och förstå att det är möjligt att se bilder på olika sätt. Det finns även exempel på forskningsresultat som visar på bilders möjlighet att påminna om tidigare undervisning, utveckla elevers skrivande och hur samtal om bilder kan utveckla elevers språk. I presentationen blandas teorier och forskningsresultat med övningar och exempel från undervisning. Dessutom bråkar jag lite med Widgit. 

Här kan du ladda ner föreläsningens bildspel som pdf

Maria Söderling


KL 9.30
Catharinasalen 7H
Alla

Diskriminering i skolan

Här tar jag upp diskriminering i skolan. Jag förklarar dels vad diskriminering är. Vad klassas som diskriminering enligt lag och vad barnkonventionen säger. Många lärare jag har mött uttrycker en viss osäkerhet när det handlar om diskriminering. Jag använder egna erfarenheter, både som mamma och lärare för att förtydliga. Jag har stor erfarenhet när det kommer till ämnet och har under många år varit med i grupper som skrivit Likabehandlingsplaner (Plan för kränkande behandling) och jag har intervjuat elever som en del av ett av mina förstelärarprojekt. Detta är ett ”levande” ämne – skolan idag är inte vad skolan var när jag gick i grundskolan och vi har kommit långt i Sverige. Det var inte bättre förr! Detta är ett ämne där jag poängterar vikten av att synkronisera våra klockor. Alla lärare har, enligt lag, en skyldighet att inte titta bort pga exempelvis rädsla för enormt mycket dokumentation när det händer saker. Det finns även exempel när det faktiskt inte handlar om diskriminering men ändå är viktigt att ingen ramlar mellan stolarna. Vad är vad? Om vi samarbetar och har en samsyn gällande diskriminering så gynnar det elever, lärare och annan personal – här knyter jag an till forskning. 

Emma Larsvall Rohrmann


KL 9.30
Salmsonsalen 7F
4-9, IM, Vux

Bild, språk och naturvetenskap – en tvärvetenskaplig väg till lärande

På denna föreläsning delar vi med oss av vårt arbete på gymnasieenhetens språkintroduktionsprogram. Vi berättar hur vi som lärare i bild och svenska samarbetar med lärare i naturvetenskapliga ämnen för att skapa en språkutvecklande lärmiljö. Vi presenterar några av våra projekt där vi kombinerar skapande och naturve-tenskap, bland annat kring ämnen som kroppen, bin och ekosystemtjänster, samt äpplen, äpplemust och växternas livscykler. Vi ger även exempel på projekt med reptiler, 3-dimensionellt skapande, lera och stu-diebesök. Föreläsningen belyser hur vi arbetar för att främja elevernas språkutveckling genom ämnesintegre-ring och praktiska aktiviteter. 

Här kan du ladda ner föreläsningens bildspel som pdf

Karin Samuelsson &
Magdalene Rosén


KL 9.30
Studion 7F
7-9, IM, Vux

Att förbättra ungas läsförståelse på högstadiet

I detta seminarium delar vi kort med oss av hur vi arbetar med att stärka elevers läsförståelse. Därefter öppnar vi upp för diskussioner där vi delar erfarenheter, utbyter idéer och inspirerar varandra kring hur vi arbetar med läsförståelse på högstadiet. 

Mia Alsterlund &
Stina Palmquist


KL 9.30
Musikhallen 7F
FSK, Fritidshem, F-3

Språkutvecklande cirkus för alla

En berättelse om vikten av det lustfyllda lärandet i Förskolan. Hur barnen genom kreativitet, agens och cirkuskonster utvecklar sitt språk på sina egna villkor. Ett projekterande arbete där cirkusens inkluderande kraft och pedagogernas engagemang blir en framgång.
Välkomna till Cirkus svenshög ! 

Johanna Kratzer, Soheir Bashefa, Mariam Yousefi


KL 9.30
Faxe 7G
F-6

Läsglädje och relationer: högläsningens kraft i skolan

Högläsningen i min lågstadieklass fokuserar på språkutveckling, på att stärka relationerna och gemenskapen i klassen och på att motivera eleverna till att bli självständiga läsare. Jag kommer att ge handfasta tips på hur jag arbetar med högläsningen för att engagera alla elever och ge förslag på böcker att läsa. 

Här kan du ladda ner föreläsningens bildspel som pdf

Sara Sahlström Glassel


KL 9.30
Bertha Bager 7G
FSK, Fritidshem, F-3

Hållbar utveckling genom multimodalt arbetssätt

Vi vill presentera vårt projekt om hållbar utveckling som har sin utgångspunkt i ett gemensamt bokprojekt på vår förskola. Projektet tar avstamp i den ekologiska dimensionen av hållbar utveckling. Vi fördjupade oss i det globala målet nr 14, hav och marina resurser, och specifikt med delmål 14.1 som innefattar att minska föroreningarna i haven. Vårt projekt har präglats av ett multimodalt förhållningssätt, där vi har använt oss av faktaböcker, skönlitterära böcker, faktafilmer, estetiskt skapande, metasamtal, VR, skapat en egen faktabok och film. Vårt projekt vill vi gärna dela med oss av och inspirera andra förskolor till. 

Mona Abbassi, Anette Poulsen, Minh Vuong & Fiffi Ekström


KL 9.30
CLARA bager 7G
Alla

Workshop för läsförståelse

Välkommen till denna work shop där vi tillsammans, utifrån aktuell forskning, problematiserar begreppet läsförståelse. Med stöd av olika KL-strategier får ni tillsammans med kolleger möjlighet att reflektera över nuvarande och framtida undervisningshandlingar kopplat till läsförståelse och forskning. Efter vår gemensamma work shop hoppas vi att ni går därifrån med nya perspektiv, en positiv känsla av givande samtal och gärna att innebörden av läsförståelse har satt snurr på era tankar. 

Linda Bäckström &
Pontus Simon



KL 10.30
CAROLINAHALLEN 7D
Alla

All inlärning kräver kognitiv ansträngning

Hjärnan, likt en muskel, blir mer kapabel ju mer den tränas. Detta gäller oavsett vilka förutsättningar man har. Testbaserat lärande är ett förhållningssätt som bygger på den urgamla sanningen att repetition är grunden till att befästa kunskap. Med hjälp av modern kognitionsforskning fördjupar vi oss i hur detta synsätt kan användas för inlärning i och utanför klassrummet. 

André Apt, Veronica Ranebjer och Tomas Drivstedt


KL 10.30
Catharinasalen 7H
Alla

Öka din kapacitet med AI – Planering av aktiviteter

Hur kan AI fungera som ett kapacitetshöjande verktyg vid planering av lektioner eller andra aktiviteter. 

Robert Lindqvist


KL 10.30
Salmsonsalen 7F
Målgrupp

Från Elev till Resurs: Differentierad och språk­utvecklande undervisning

I denna föreläsning får du konkreta verktyg och inspiration för att skapa en språkutvecklande undervisning där elever både är lärande och lärresurser för varandra. Genom att använda Skolverkets Checklista och metoder för differentiering, lär du dig att anpassa undervisningen så att alla elever får möjlighet att bidra, utvecklas och stötta sina kamrater. Fokus ligger på att skapa en inkluderande och aktiv lärandemiljö där eleverna, oavsett språknivå, blir en resurs för varandras språkutveckling och lärande. 

Iman Abed Al Hadi


KL 10.30
Studion 7F
FSK. Fritidshem, F-3

Barns aktörskap genom dramatisering

Syftet har varit att genom lekresponsiv dramapedagogik som metod, skapa en ram för förskolans undervisning som både gör det möjligt att fånga barnens intresse samtidigt som deras behov synliggörs. På så sätt kan vi som lärarna utforma vår undervisning utifrån läroplanens mål på ett sätt som ger barnen inflytande, delaktighet och aktörskap och möter deras behov. 

Emilia Jönsson, Petra Moilanen och Nadezda Sipcic


KL 10.30
Musikhallen 7F
FSK, Fritidshem, F-3

Lustfylld rörelse

Vi vill dela med oss om hur vi arbetar med rörelse i förskolan på olika sätt. Vi kommer nämna rörelse utomhus, rörelse inomhus samt rörelse i undervisning med hjälp av magi och karaktärer. 

Matilda Karlsson & Malin Månsson


KL 10.30
Faxe 7G
3-9

Matematik, centralt innehåll, språk och NP– en integrerad undervisning med fokus på SVA

För elever med svenska som andraspråk är språket en avgörande faktor för att lyckas i matematik. De nationella proven innehåller textbaserade problem som kräver att eleverna kan tolka, förstå och använda matematiska begrepp i både tal och skrift. Utan språkligt stöd riskerar många SVA-elever att missförstå uppgifter, även om de behärskar räknesätten. I föreläsningen kommer vi att belysa hur vi organiserar och arbetar med begrepp i kontext, använder muntliga resonemang och kopplar matematik till vardagliga situationer så eleverna kan utveckla både sin språkliga och matematiska förmåga. 

Therese Petersson &
Julia Kraft


KL 10.30
Bertha Bager 7G
FSK. Fritidshem, F-3

SPECIALPEDAGOGISKA ARBETSSÄTT I FÖRSKOLAN

En föreläsning om specialpedagogiska arbetssätt i Förskolan för att skapa en likvärdig utbildning för alla.
Vi kommer berätta om ett arbetssätt på Svenshögs Förskola som gynnar hela barngruppen utifrån olika individuella förutsättningar.
Det kommer handla om hur arbetslaget kan kartlägga behov i barngruppen för att sedan arbeta med insatser i syfte för att alla barn ska få lyckas och utvecklas.
Vi kommer göra nedslag i kommunikation och socialt samspel. 

Pia Holmberg och Johanna Kratzer


KL 10.30
CLARA bager 7G
Fritidshem, F-3

Polylino

Det digitala biblioteket Polylino har flera användningsområden i skolan. Förutom i klassrummet sträcker sig även läsverktygets potential in i fritidshemmet. Vi ger exempel på aktiviteter och användningsområden ur vår egen verksamhet som kan stärka elevernas läsförståelse och främja deras läsengagemang. 

Renée Olsson och Micaela Svensson



KL 13.30
CAROLINAHALLEN 7D
Alla

Att främja närvaro och förebygga frånvaro

I vår föreläsning får ni följa med i det fiktiva elevärendet Kalles skolgång. Med hjälp av Kalle kommer vi att belysa faktorer som gör att elever hamnar i problematisk skolfrånvaro, för att skapa en förståelse för frånvaroproblem. Mot bakgrund av Kalles historia kommer vi att prata om hur man kan arbeta för att främja närvaro och förebygga frånvaro. 

Gustaf Larsson & Emma Jakobsson


KL 13.30
Catharinasalen 7H
Alla

Öka din kapacitet med AI
– Planering av aktiviteter

Hur kan AI fungera som ett kapacitetshöjande verktyg vid planering av lektioner eller andra aktiviteter 

Robert Lindqvist


KL 13.30
Salmsonsalen 7F
Alla

Känsla av sammanhang för alla barn och elever

Att skapa en känsla av sammanhang är avgörande för att barn och elever ska känna sig trygga, motiverade och delaktiga. Men hur gör man detta i praktiken? Vi kommer att ge konkreta exempel från både förskola och skola som visar hur personalen kan arbeta för att stärka varje barns och elevs upplevelse av begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet – de tre nycklarna till en hållbar och inkluderande lärmiljö. 

Lisa Söderlund och Heidi Lindqvist


KL 13.30
Studion 7F
FSK. Fritidshem, F-3

Ritprat Ritprat – ett arbetssätt som gynnar
hela barngruppen

Genom att kontinuerligt arbeta med ritprat i helgrupp vid våra stora whiteboards skapas en gemensam stund med inkluderande samtal och diskussioner. I dessa samtal och diskussioner skapas förutsättningar för barnen att direkt påverka sin dag – i barnens delaktighet skapas ett reellt inflytande över deras dag här hos oss. 

Axel, Irena, Petra och Angelica


KL 13.30
Musikhallen 7F
4-9, IM

Andraspråksperspektiv i SO-undervisningen

SO-undervisning med ett svenska som andraspråksperspektiv. Mina tankar och exempel hur jag går från planering till undervisning och bedömning. 

Mikael Gunnander


KL 13.30
Faxe 7G
FSK

Rutinmagi vid matbordet

Har du någonsin tänkt på att en enkel måltidssituation kan innehålla så mycket mer än bara mat? Följ med på en inspirerande föreläsning där vi tillsammans utforskar hur de dagliga rutinsituationerna – framför allt måltiden – kan bli en guldgruva för lärande och utveckling i förskolan. 

Josefin Jönsson Persson och Andreas Månsson


KL 13.30
Bertha Bager 7G
FSK. Fritidshem, F-3

Trygga anknytningar och tillit

Hur en förändring i kultur och förhållningssätt återspeglar sig i tryggheten och tilliten till den egna förmågan för de yngsta barnen på förskolan. 

Caroline Jansson och Ruxandra Neagu


KL 13.30
CLARA bager 7G
7-9, IM, Vux.

Från NATURVETENSKAP för alla till naturvetenskap för ALLA

Är du intresserad av att få inspiration och en tydlig och konkret bild om hur NO- undervisning kan bedrivas språk och kunskapsutvecklande med hjälp av konceptet NTA? Då är du välkommen! Vi kommer att dela med oss av våra lärdomar och ge praktiska exempel kring hur vi har arbetat med NTA både i helklass och med de elever som är i behov av särskilt stöd. 

Erik Nilsson och Kinda Jedsson




KL 14.45
CAROLINAHALLEN 7D
F-6, Fritidshem

Livsviktiga snack i skolan

De senaste åren har vi sett en ökad psykisk ohälsa bland barn och unga, och sambandet mellan psykisk hälsa och lärande är väldokumenterat i forskning. Föreläsningen kommer beröra hur skolan kan arbeta för att förebygga psykisk ohälsa och suicid. Därefter följer en genomgång av läromedlet ”Livsviktiga snack i skolan” som riktar sig till åk 3–6, men det kan med fördel användas även i lägre årskurser. Materialet bygger på etablerad forskning inom det suicidpreventiva och psykologiska fältet, och utgår från fyra områden som har visat sig vara viktiga områden för att förebygga psykisk ohälsa och suicid. Materialet kommer finnas tillgänglig och visas på plats. 

Här kan du ladda ner föreläsningens bildspel som pdf

Elise Olander


KL 14.45
Catharinasalen 7H
FSK. Fritidshem, F-3

Relationsskapande på vetenskaplig grund

Hur vi på vår avdelning metodiskt och på en vetenskaplig grund arbetat med att synliggöra relationer mellan pedagoger och barn och vilket effekt detta kan leda till i barns utveckling och lärande. 

Charlotta Andersson &
Sandra Hansson


KL 14.45
Salmsonsalen 7F
Alla

Hur läser jag?

Du är en läsare, men har du funderat på hur du gör det? Vi testar på att läsa enligt läshjulet och får syn på allt vi gör medan vi läser. Till denna stund behöver du ha med dig en bok du läser. 

Emelie Friberg


KL 14.45
Studion 7F
4-9, IM

Reading Power: Från högläsning till reflekterande läsare

”Reading Power” i mellanstadiet: Från högläsning till reflekterande läsare” är en föreläsning om hur strategier för läsförståelse kan hjälpa elever att gå från att bara läsa ord och meningar till att bli aktiva och reflekterande läsare. Utifrån Adrienne Gears metod Reading Power delar jag med mig av konkreta exempel från klassrummet, där vi arbetat med högläsning, metakognitiva strategier och hur elevernas bokval har utvecklats. Föreläsningen ger praktiska tips på hur man kan stärka elevers analytiska och kritiska tänkande, samtidigt som man skapar en engagerande och stödjande läsmiljö. 

Adam Rylander


KL 14.45
Musikhallen 7F
F-9, IM

Jag klarade ett prov…det har jag ALDRIG gjort innan!

I varje klassrum sitter en handfull elever som inte förstår, som inte klarar målen och som riskerar att lämna grundskolan med ofullständiga betyg. Hur kan vi tillsammans få fler av dessa elever med svag teoretisk begåvning att lyckas i skolan? Föreläsningen utgår ifrån praktiska undervisningsexempel från årskurs 6 på Humlemadsskolan. Välkomna! 

Albin Tingsvall och Charlotte Hagebris


KL 14.45
Faxe 7G
FSK

Casemetodik i förskola

Förstelärare för förskola berätta om hur de har använt sig av denna metod kopplat till förskolans undervisning, ett verktyg för att synliggöra effekterna av undervisningen. Ett stöd till undervisningsloggen som ger en djupare analys som spetsar sig på något enskilt barn där resultatet kan ge en gynnsam spridning för alla barn. 

Anette Åström och
Hebba Abdul Rahim


KL 14.45
Bertha Bager 7G
4-9, IM

Från digital till analog – en resa i läs- och lärandeförståelse

För två år sedan visade vi hur vi arbetat med läsförståelse på Vårboskolan. Vi insåg att vi var tvungna att göra något åt att så många elever misslyckades med sin läsning. Vi förstod samtidigt att det troligen handlar om något större, om hela skolsveriges situation. Pisa, Pirls och mycket annat pekade i den riktningen. Nu visar vi stolt upp hur vårt fortsatta arbete har sett ut och vilka förändringar vi har gjort. Mycket har hänt sedan sist. 

Maria Rosén och Peter Rydhagen Danielsson


KL 14.45
CLARA bager 7G
7-9, IM, Vux.

Bedömning och betyg

Seminariet vänder sig i första hand till lärare som undervisar och sätter betyg i årskurs 7 – 9 som vill dela med sig av sina tankar och erfarenheter om bedömning och betygsättning. Seminariet inleds med en kort presentation där ämnet problematiseras följt av samtal och erfarenhetsutbyte i mindre grupper. 

Christian Nilsson



Bild på slagthuset – Välkommen 7 mars kl. 8.30

Denna hemsida använder så kallade cookies. Genom att klicka på knappen nedan godkänner du användandet av cookies.  Läs mer här