Här kan du ladda ner Burlövs Kultur- och fritidsstrategi som PDF
Burlöv kommuns kultur- och fritidsstrategi samspelar med kommunens vision och målområden och fungerar som ett övergripande och långsiktigt styrdokument för verksamheten Kultur och fritid. Kultur- och fritidsstrategin är ett politiskt antaget dokument som revideras minst var fjärde år.
Strategin innehåller en definition av verksamhetens grunduppdrag, fokusområden, inriktningar samt uppföljningsarbete. Den visar riktningen framåt, prioriterade utvecklingsområden och särskilda satsningar för kultur- och fritidsverksamheterna i Burlövs kommun.
Med en gemensam strategi betonas kopplingarna mellan kultur och fritid och möjligheterna att driva utveckling tillsammans stärks.
Kultur och fritids grunduppdrag
Kultur och fritids grunduppdrag är att skapa en meningsfull fritid för alla kommuninvånare.
I Burlöv ska alla som vill kunna ta del av ett varierat utbud av aktiviteter som både möter egna intressen och uppmuntrar till nya upplevelser. Prioriterade grupper är barn, unga och äldre, med särskilt fokus på personer med funktionsnedsättning. Att tillgodose barn och ungas rätt till en aktiv fritid med lek, kultur och rekreation är av särskild vikt i Kultur och fritids uppdrag.
En central utgångspunkt för kultur- och fritidsstrategin är kulturens och idrottens egenvärde. Det främsta värdet ligger i kraften att ge människor nya perspektiv och insikter, glädje och personlig utveckling. Därtill skapar Kultur och fritid förutsättningar för social gemenskap och hälsofrämjande insatser samt bidrar till ett demokratiskt samhälle och en attraktiv kommun att leva och bo i. Arbetet bedrivs långsiktigt och tillsammans med invånare och civilsamhällets organisationer.
Fritid
Fritid är den tid på dygnet då vi kan välja själva vad vi vill göra. Utan krav på arbete, skola eller andra åtaganden möjliggör den lediga tiden ett engagemang för andra aktiviteter och intressen. Begreppet fritid täcker in både kultur-, idrotts- och friluftsaktiviteter samt fysisk rörelse och sociala gemenskaper i alla dess former. Ett rikt och varierat fritidsutbud som når alla bidrar till mer aktiva invånare och ett ökat välbefinnande både fysiskt och psykiskt.
Kultur
I denna strategi används kultur som ett samlingsbegrepp för en mängd olika kulturella uttryck och upplevelser: scenkonst, musik, bild- och formkonst, litteratur, rörlig bild, kulturarv och utställningar. Kultur kan också förklaras som det kreativa och konstnärliga gestaltandet av upplevelser, idéer och kunskap. Nya uttrycksformer av kultur uppstår ständigt och strategin har därför ett brett perspektiv på vad kultur är och kan vara.
Fokusområden
Tre övergripande fokusområden har valts ut som mest relevanta att arbeta med i Burlövs kommun. Under varje fokusområde finns ett antal inriktningar som visar vad Burlövs kommun vill prioritera och satsa på. Inriktningarna berör ibland flera av fokusområdena och de kompletterar och stärker varandra. Dessa fokusområden och inriktningar ska ligga till grund för uppföljningsbara verksamhetsplaner för kommunens kultur- och fritidsverksamheter.