Workshop

WORKSHOP

 

Förändra och fördjupa elevers möjligheter att lära!

Är du intresserad av att ta del av forskningsresultat kring möjligheten att låta elever fotografera, redigera och samtala om fotografier? Vill du få prova metoder du kan använda i din undervisning och exempel på lektionsupplägg?

Varmt välkommen på work-shop och seminarium den 20/11 kl 14–17 på Arlövs bibliotek! Anmäl dig senast den 13/11:

ANMÄL DIG HÄR

 


Program kl. 14-17

(Från 13.45 serveras kaffe/te och smörgås)

Bildens plats i undervisning i en bildtät samtid
– Om hur val av fokus på fotografi aktiverar spänningsfält både vad det gäller uttrycksformer (analoga respektive digitala verktyg) och uttrycksätt (skrift respektive bild)

Att se bilder genom egna och andras ögon
– Ett gemensamt utforskande kring hur vi med metoden visual thinking strategies (VTS) kan utforska och förstå bilder samt hur metoden kan användas i undervisning. I arbetet utgår vi från såväl elevfotografier från Marias forskningsprojekt som bilder i läromedel.

Bilders potential i undervisning
– En presentation om resultat från Marias forskningsprojekt och andra relevanta studier. Maria delar också med sig av lektionsplaneringar och metodutveckling från lärarna hon har samarbetat med.

Fika

Att se, synliggöra och förstå genom att fotografera
– Ett gemensamt utforskande kring hur vi kan gestalta begrepp och utforska omvärlden genom fotografi.

Att förvalta erfarenheter
– Ett avslutande samtal om hur de presenterade forskningsresultaten och erfarenheterna som gjorts under work-shopen kan förvaltas i den egna undervisningen.


Maria Söderling, lektor med fokus på literacyutveckling i Burlövs kommun, disputerade i våras med avhandlingen Elever erfar och representerar världen visuellt. En utforskande studie om hur mellanstadieelever skapar mening genom fotografi.

I arbetet med avhandlingens undersökning samarbetade Maria nära en grupp mellanstadielärare i Burlövs kommun. Tillsammans utforskade de hur elever i olika ämnen som svenska, svenska som andraspråk, engelska, religion och samhällskunskap kan lära när de ges möjlighet att fotografera, redigera och samtala om fotografier. På ett övergripande plan visar resultaten att meningsskapande genom fotografi kan förändra och fördjupa elevers lärande!

Den 20/11 bjuder Maria in intresserade pedagoger i Burlövs kommun till en work-shop/seminarium med utgångspunkt i resultaten av hennes avhandlingsarbete. Under work-shopen kommer du att ta del av resultaten både genom att få prova delar av de metoder som lärarna använde i undervisningen och genom presentationer av Maria. Work-shopen avslutas med en summering och framåtblick kring hur erfarenheterna från work-shopen och Marias forskningsresultat kan förvaltas i undervisning.


Denna hemsida använder så kallade cookies. Genom att klicka på knappen nedan godkänner du användandet av cookies.  Läs mer här