Modiga syster – Charlotte Weibull

Charlotte Weibull
1917-2015

Jag heter Charlotte och året är 1989.

– Välkomna till Möllegården. Vita gården som vi står i är över 300 år gammal, den stora byggnaden är nu bostad och delvis arkiv och den är byggd 1892, och dockhuset har vi ute på gården.

– Jag är mycket stolt över min unika titel som folklivskonstnär.

– Den fick jag mycket högtidligt på Stockholms slott. Av hans majestät Konungen fick jag ta emot guldmedaljen och drottningen delade ut diplomet. De önskade mig lycka till som landets ende folklivskonstnär. Jag önskar att det ska komma många fler efter mig, liksom jag som kan ta hand om vår folklivskonst.

– Jag är uppvuxen på en gård i Borrby. Inte långt därifrån låg gården nr 20 där min mormor och morfar bodde, där satt alltid min mormor och vävde och jag älskade att se på när hon arbetade med textilierna. Min moster hade en hemslöjdsaffär med vävstuga i Borrby och min mormors syster Ingrid hade butik med vävar och folkdräktstillverkning inne i Malmö.

– Min pappa var väldigt noga med att jag fick en utbildning och efter examen uppmuntrades jag till att studerade vidare. Min far ansåg att detta med att väva var onödigt, -Jag studerade kemi och ville bli lärare, jag jobbade också extra på läkemedelsföretaget Ferrosan.

– När jag gift mig med min man Jack slutade jag mitt arbete, det passade sig inte att ha en anställning. Detta ledde till att jag på min fritid intresserade mig mer för Ingrids butik i Malmö. -1942- skulle jag hjälpa till att lägga ner butiken men när jag såg samlingarna, tänkte jag att jag måste ta över detta! Som en hobby tänkte jag då…

– Vi tillverkade folkdräkter på beställning, mammorna beställde till sig själv till sina barn. Till barnens dockor gjorde jag dräkter av spillmaterialet. Så började vi att klä dockor i folkdräkter, och jag annonserade, jag hade ett sinne för marknadsföring, och halva butiken blev fylld av dockor. Jag köpte in gamla dockor och sålde dockor i folkdräkter. Det var början på vår docktillverkningen, som har blivit en skånsk souvenir och lett till ett Guiness Rekord i största folkdräktsdocksamlingen!

Denna hemsida använder så kallade cookies. Genom att klicka på knappen nedan godkänner du användandet av cookies.  Läs mer här