Modiga syster – Elsa Belfrage

Elsa Belfrage
1891 – 1983
Mitt namn är Elsa, året är 1945. Jag jobbar som doktor i Åkarp. Min mottagning ligger på övervåningen vid Jönssons snickeri på Byvägen 17.

– Jag arbetar helt utan sköterska och tar hand om alla provtagningar själv. Jag gör också hembesök, ibland även hos dem jag inte blivit ombedd om att komma till.
– Jag är mån om mina patienter och de flesta känner mig väl.

– Jag engagerar mig också för kvinnosaksfrågor genom våran husmodersförening i Åkarp.
– I föreningen har vi lyckats sammanföra över 100 kvinnor för att samarbeta. Vi uppmanar alla kvinnor att delta, oavsett ålder, vänster eller höger. Alla välkomnas för att dryfta inre angelägenheter.
– Vi diskuterar frågor som rör hemmet men också vad som händer ute i samhället. Vi har möten en gång i månaden på Hvilans folkhögskola. Kom som du är och delta i någon av våra studiecirklar eller filmvisningar.

– I dessa krigstider kämpar vi också för att få en lokal för allmänheten att tvätta i. Människor i Åkarp måste kunna sköta vardagen på ett anständigt sätt.
– En andelstvättstuga och gemensamt bad för allmänheten det är det vi kämpar för!
– Vi anordnar också insamlingar av pengar till krigets offer och ordnar med insamlingar av kläder. Vi har också ordnat med mottgandet av finska och norska fadderbarn.

– Jag medverkar också som konstnär i Malmö museums utställning” Kamrat och självporträtt” med ett porträtt jag gjort i gips föreställande den framstående kvinnliga konstnären Tora Vega Holmström, från Åkarp.