Modiga syster – Elsa Belfrage

Elsa Belfrage
1891 – 1983
Mitt namn är Elsa, året är 1945. Jag jobbar som doktor i Åkarp. Min mottagning ligger på övervåningen vid Jönssons snickeri på Byvägen 17.

– Jag arbetar helt utan sköterska och tar hand om alla provtagningar själv. Jag gör också hembesök, ibland även hos dem jag inte blivit ombedd om att komma till.
– Jag är mån om mina patienter och de flesta känner mig väl.

– Jag engagerar mig också för kvinnosaksfrågor genom våran husmodersförening i Åkarp.
– I föreningen har vi lyckats sammanföra över 100 kvinnor för att samarbeta. Vi uppmanar alla kvinnor att delta, oavsett ålder, vänster eller höger. Alla välkomnas för att dryfta inre angelägenheter.
– Vi diskuterar frågor som rör hemmet men också vad som händer ute i samhället. Vi har möten en gång i månaden på Hvilans folkhögskola. Kom som du är och delta i någon av våra studiecirklar eller filmvisningar.

– I dessa krigstider kämpar vi också för att få en lokal för allmänheten att tvätta i. Människor i Åkarp måste kunna sköta vardagen på ett anständigt sätt.
– En andelstvättstuga och gemensamt bad för allmänheten det är det vi kämpar för!
– Vi anordnar också insamlingar av pengar till krigets offer och ordnar med insamlingar av kläder. Vi har också ordnat med mottgandet av finska och norska fadderbarn.

– Jag medverkar också som konstnär i Malmö museums utställning” Kamrat och självporträtt” med ett porträtt jag gjort i gips föreställande den framstående kvinnliga konstnären Tora Vega Holmström, från Åkarp.

Denna hemsida använder så kallade cookies. Genom att klicka på knappen nedan godkänner du användandet av cookies.  Läs mer här