HEM | UNDERVISNING | EXEMPEL | RESEDAGBOKEN |


Resedagboken

åk 2 / Geografi


Sammanfattning av arbetsområdet

I arbetet besöker eleverna olika världsdelar där de tar en bild och sedan berättar om sin resa i en resedagbok i appen Pages. Begrepp som tränas är världsdelarnas och världshavens namn och läge, samt olika namn på naturtyper.


Undervisningshandlingar

Eleverna får en QR-kod som leder till en 360°-bild i appen Google Earth. Där ser sig eleverna omkring och tar en bild genom att ta en skärmbild. Bilden läggs sedan i resedagboken där de berättar om sin resa. 

Vissa resmål besöks i VR via Expeditions Pro.

Eleverna får även möjlighet att hitta egen information och egna bilder från resmålet.


Lärarens reflektioner

Resedagboken blev ett fint sätt att samla elevernas arbete i geografi. Vi utgick från en mall som vi skapat i Pages, men efterhand blev eleverna mer självständiga i att bygga sina sidor med eget innehåll. Elever som var starka skrivare producerade mycket text, medan svagare skrivare skrev ett få tal ord och spelade in sina texter som ljudfiler. Vi kunde arbeta med olika typer av kartor och bilder, vissa hade läraren hämtat och delat via Classroom, andra letade eleverna upp själva.

Google earth erbjuder stora möjligheter i att visualisera världen, både i form av satellitbilder, men också genom 3D-renderingar av omgivningar och 360°-bilder från platser runt om på jordklotet. Att besöka olika naturområden i VR gav eleverna en bild av hur det ser ut i olika klimatområden.


Centralt innehåll

  • Rumsliga förutsättningar i natur och miljö för befolkning och bebyggelse, till exempel mark, vatten och klimat.
  • Namn och läge på världsdelarna och världshaven samt på länder och platser som är betydelsefulla för eleven.

Kriterier för bedömning av kunskaper och betygskriterier

  • Eleven visar grundläggande kunskaper om geografiska och historiska förhållanden, samhällsförhållanden och religiösa traditioner. 
  • Eleven beskriver likheter och skillnader samt orsaker och konsekvenser i sammanhang som är relevanta för ämnena. 
  • Eleven samtalar om människors livsfrågor och levnadsvillkor samt om miljöfrågor och andra samhällsfrågor ur olika perspektiv.
  • Eleven använder begrepp, metoder och verktyg från de samhällsorienterande ämnena.

Digitala lärresurser

Nedladdning

Använd webbläsaren Safari för nedladdning av [pages], [numbers] eller [key].

Denna hemsida använder så kallade cookies. Genom att klicka på knappen nedan godkänner du användandet av cookies.  Läs mer här