GoFar – uppföljning


GoFar  – uppföljning

Nu har alla våra skolor kommit igång med rörelsesatsningen GoFar (gemensamt ordnad fysisk aktivitet på recept). 

Vem kan få GoFar? En elev som lärare eller annan personal på skolan ser skulle må bra av att komma igång och röra på sig mer på sin fritid. Detta i ett led att uppnå bättre hälsa och måluppfyllelse samt förstå nyttan av träning och god hälsa. 

Skolsköterskan är den som kan skriva ut receptet till eleven under en tre månaders period, med möjlighet till förlängning. Receptet kan innehålla träning på någon av kommunens föreningar eller aktivitetsarmband som lånas av skolsköterskan. Den viktigaste personen i GoFar är Go-personen som eleven själv väljer. Det är ett ärofyllt uppdrag som innebär att man stöttar eleven genom att fråga hur det går med träningen och peppa till att fortsätta när det känns lite svårt. 

Go-personen kan vara vem som helst som arbetar på skolan och det är eleven som nominerar sin egen Go-person. 

Här får ni ta del av en Go-persons tankar om sitt uppdrag:

Jag känner mig stolt och hedrad över att bli utvald av eleverna för att kunna vara mentor åt dem i sin hälsoutveckling. Jag tog emot uppdraget med glädje och vi strävade tillsammans mot att eleverna skulle få en rutin i sin träning, återhämtning och kost.  Välmåendet är vad som alltid måste komma först och med det följer ju att man i högre grad är mottaglig kunskapsinlärning. Ett intressant och givande projekt som fler skolor bör använda sig av.

Jag vill dela med mig av ett sms som en av mina mentorselever skickade till mig: 

 ” Hej Nicke. Jag har gymmat hela denna veckan och skaffat en gym rutin där jag börjar med att löpa/springa 10 minuter sedan göra andra ben och armövningar och avslutade med E-gym.  

Jag hade lite sömnproblem förra veckan då jag inte kunde somna på flera timmar troligtvis för att jag inte rörde på mig, men gymmet har verkligen hjälpt mig att sova bättre och känna mig friskare i kroppen och jag känner mig även stolt över mig själv som går till gymmet varje dag även om det är kallt eller regnar och även om jag knappt orkar.  

Så jag är jätteglad att jag är en av dem som fick tillgång till detta gymkortet. Tack!”  

 Jag blir bara så glad! / Nicke