Ny välmeriterad kock


Ny välmeriterad kock

I början av november började David Gustavsson som kock nere på Dalslundskolan. David har tidigare vunnit priser som Årets Skolkock, Årets Skolrestaurang och många flera utmärkelser. 

Hur har din första tid varit? 

Min första tid här i Burlöv och på Dalslund har vart bra måste jag säga. Många nya intryck då det är ett större kök jag jobbar i idag en vad jag är van i sen innan. Från ett tight team på 4 stycken till ett team med 15 kockar med olika funktioner och roller. Så det är först nu efter några veckor man börjar landa i det nya och jag finner det roligt och utvecklande och jag hoppas kunna bidra med kunskap och beprövad erfarenhet här i Burlöv.  

Du har under de senaste åren arbetat med Måltidspedagogiken i Svedala och Vellinge kommun framgångsrikt – Hur har du lyckats med det? 

Det finns många svar på den frågan, men det är några saker som är viktiga till att framgångsrikt jobba med mat och pedagogik och det är första att det finns ett bra och fungerande samarbete mellan köket och skolan där både kockar, pedagoger och chefer driver det gemensamma arbetet med måltidspedagogisk verksamhet i och omkring skolrestaurangen. Att ha tydliga roller och att hela tiden vilja utveckla både inarbetade och nya forum kring hur vi lyfter måltiderna som en vital del av skoldagen. Sen utifrån ett personligt perspektiv är ju viljan att hela tiden göra nytt, underhålla och utveckla det som är bra, för det vi håller på med i skolmatens värld när det kommer till mat, pedagogik och värdskap, det är färskvara. Det sker dagligen. 

Vilket recept är framgången till nöjd, glada och mätta gäster? 

Delaktighet, värdskap och engagemang. Det är för mig tre viktiga delar i mitt arbete för att skapa en måltidskultur på skolan och i skolrestaurangen. Sen har vi naturligtvis att det ska vara god mat varje dag, frukost, lunch och mellanmål med valmöjligheter och variation är viktigt, och på det intressanta inslag då och då med olika teman, elever i kök och olika forum på skolan med mat som tema. 

Har du några smarriga tips på julmat? 

Jag tycker ju verkligen om sill, det är en utav höjdpunkterna för mig när det kommer till julmat: 

Men en matjessill i kaviarsås är en riktig höjdare. Krämig och go! 
  • 100 gram matjessill 
  • 1 msk majonnäs 
  • 1 msk Kaviar, lättrökt 
  • ½ dl hackad rödlök 
  • ½ dl strimlad purjolök 
  • 2 msk hackad dill 
  • Salt och peppar 

–  Skär matjessillen i mindre bitar.
–  
Blanda alla övriga ingredienser.
–  
Vänd ner matjessillen i såsen.
–  
Låt sill blandningen mogna i kylen några timmar.